Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mire figyelj, ha biztonságos gyermekjátékot szeretnél vásárolni?

Mire figyelj, ha biztonságos gyermekjátékot szeretnél vásárolni?
A cikkben bemutatjuk, mire érdemes odafigyelni, ha gyerekjátékot vásárolsz és a játékokon lévő piktogramok jelentését is megmutatjuk.

Szülőként a gyermekünk biztonsága a legfontosabb. Az ember azt hinné, hogy a legtöbb, polcon található játék 100%-ig biztonságos, azonban a játék visszahívásokkal kapcsolatos hírek még mindig aggodalomra adhatnak okot.

De mit tehetsz szülőként, ha a lehető legbiztonságosabb játékot szeretnéd kiválasztani? Milyen jelzésekre érdemes figyelni?

Mindent megmutatunk részletesen a cikkünkben.

Biztonságos fa játék

Biztonságos játékvásárlás checklist

Először is nézzük meg listaszerűen azt, hogy a játék vásárlása előtt mi az, amit mindenképpen szem előtt kell tartanod.

 

Fulladásveszély

Ellenőrizd, hogy a játék nem-e tartalmaz olyan kisebb elemeket, amelyek fulladást okozhatnak. Kisebb, 3 év alatti gyermekek részére tilos ilyen játékot adni. Ilyenek lehetnek például a mágneses játékok is. Hiába van láthatólag jól rögzítve a mágnes, ha elengedi a ragasztó, a gyermek könnyen lenyelheti azt.

Azonban az olyan játékokkal, mint a WENGE Dubie, nyugodtan játszhatnak a picik is.

 

Éles, csípő darabok

A játéknak lehetnek olyan részei, amelyek élesek vagy odacsíphetik a pici ujját. Ilyenek például a fa játékok is.

 

Címkék

Ellenőrizd a címkéket, hogy a játékok nem tartalmaznak nehézfémeket, illetve egyéb, mérgező anyagokat. (Ehhez lejjebb találhatsz részletes útmutatót is, képekkel.)

Attól, hogy egy új játék a boltok polcain a kisgyermeked korának megfelelő címkékkel van ellátva, vagy egy megbízható márkától származik, még nem lesz automatikusan biztonságos.

Az ajánlott életkor és a csomagoláson található figyelmeztető címkék ellenőrzése az első lépés.

 

Különböző piktogramok jelentése a gyerekjátékokon

Ha már fogtál a kezedben gyerekjátékot, biztosan elgondolkodtál azon, hogy mit jelenthetnek az egyes szimbólumok.

Nézzük is meg őket.

 

CE-jelölés

A CE-jelölés igazolja, hogy a gyártó kizárólagos felelősséget vállal azért, hogy a termék megfeleljen a rá vonatkozó követelményeknek. Ezek magas szintű, különböző uniós biztonsági, környezetvédelmi és egészségügyi előírások lehetnek.

 

3 év alatti gyermek3 év alatti gyermekek

A piktogram azt jelenti, hogy nem adhatod a játékot 3 évnél fiatalabb gyermek kezébe, és nem engedheted meg, hogy játsszon vele. Főként akkor fordul elő, ha kisebb, könnyen lenyelhető darabokat is tartalmaz a játék.

 

TÜVTÜV

A TÜV Rheinland rengeteg, különböző játéktesztet folytat, ráadásul évente mintegy 100 ezer, 14 év alatti gyermekeknek szánt játék vizsgálatát látják el. Ilyen vizsgálatok többek között:

  • a játék összetevőinek ellenőrzése,
  • a gyártási folyamat,
  • fenntarthatóság ellenőrzése,
  • munkafeltételek betartásának vizsgálata satöbbi.

 

SGS GSSGS GS

Az SGS GS (Geprüfte Sicherheit) azt mutatja meg, hogy a termék megfelel a szigorú, német biztonsági előírásoknak.

 

RoHSRoHS

Az RoHS jelzéssel ellátott termékek nem tartalmaznak nehézfémeket és veszélyes anyagokat (úgy mint ólom, kadmium, hexa-króm satöbbi), sőt még a gyártás során sem használják ezeket.

 

WWFWWF

Az aranyos panda logóval már biztosan te is találkoztál. A WWF, vagyis a World Wide Fund for Nature, (magyarul Természetvédelmi Világalap) a világ egyik legnagyobb természetvédelmi szervezete.

Ha ilyen logót látsz, akkor a WWF ellenőrizte a terméket, valamint egy együttműködés keretében például a Világalap részére átutalják a profit egy bizonyos százalékát.

 

FSCFSC

Az FCS minősítség igazolja, hogy a termék előállításához használt fát fenntartható erdőgazdálkodásból szállították.

 

Felbontás utáni időtartamFelbontás utáni időtartam

A PAO (angolul „period after opening”, vagyis felbontás utáni időtartam) jelöli, hogy egy termék felbontás után hány hónapig használható fel. Például ha 12 M, akkor 12 month, vagyis 12 hónapig (1 évig) használható a termék biztonsággal.

 

Oroszlán háromszögbenOroszlán a háromszögben

A Brit Játék és Hobbi Szövetség logója, az egyik legmagasabb minőségi szabványt jelenti Európában és Nagy-Britanniában.

 

Egyéb tippek, amelyeket érdemes betartani

Végül pedig íme X tipp, amelyet felelős szülőként érdemes megfogadni.

 

Válassz strapabíró játékokat

Mielőtt megveszel egy játékot, ellenőrizd az illesztéseket, valamint hogy mennyire tűnik masszívnak, strapabírónak a játék.

 

Rendszeresen ellenőrizd a játékokat

Jó ötlet, ha rutinszerűen ellenőrzöd bizonyos időközönként a kisgyermeked játékait. Lehet, hogy elegendő havonta egyszer, de érdemes megvizsgálni őket, hogy nincsenek-e például a plüssállatokon szakadások, olyan alkatrész, ami letört és felsértheti a gyermek bőrét, nem-e lazultak ki a csavarok az elektronikus eszközökön.

 

Tisztítás

Kell, hogy a gyermeknek kialakuljon az immunrendszere, de azért miután megvásároltad a játékot, mindenképpen tisztítsd meg vagy mosd ki. Lehet, hogy előtte nagyon sokan végigtapogatták, és biztosan nem akarod, hogy a pici emiatt megbetegedjen.

A plüssállatokat érdemes heti-kétheti egyszer mosni.

 

Válassz könnyű játékokat

A nehéz játékok sérüléseket okozhatnak, ha ráesnek a picire vagy más gyermekekre. Épp ezért mielőtt megvásárolnád, fogd meg, hogy mekkora a súlya. (Amennyiben pedig webshopban veszel valamit, olvasd el a termék leírásban szereplő adatokat.)

Mérlegelj úgy, hogy ha ráesne a legmagasabb polcról a gyermekre, ami házatokban található és kárt tenne benne, akkor inkább tedd vissza, és nézz egy könnyebb játék után.

 

A gumiból készült, erős szagú játékokat érdemes inkább kerülni

Az erősen gumi, illetve műanyag szagú játékokat, pedig még akkor is jobb elkerülni, ha egyébként a biztonságos, CE-jelzés található rajta.

 

Összegzés

Ha mindezeket a szabályokat betartod, és a címkéket is rutinszerűen elolvasod a vásárlás előtt, akkor teljes mértékben minimalizálni tudod, hogy valami baja essen a picinek.

Nézd meg a Játéktorony webshop kínálatát és válassz a legjobb játékok közül!